söndag 27 juni 2010

27/6 2010



Söndag. Mötesdag. Vi samlas vid niotiden för att ge oss iväg till Sungwizi, Geoffreys hemby. Vi hann knappt ut ur bilarna innan kyrkoledarna kom och vänligt önskade oss välkomna. Det var äkta och hjärtligt. Henry, som bor på Nkinga, är pastor i utposten Sungwizi och även äldstebroder i församlingen i Nkinga. Han verkar alltid vara glad och skämtsam. Han har varit en månad i Sverige, på Viebäck utanför Nässjö och i Stockholm. Han berättade om en gång på tunnelbanan då han följde sin tanzanianska sed för att bli vän med någon. Han köpte två bullar för att bjuda en man som han satt bredvid. Mannen ville inte ha, och Henry fick tugga i sig bullarna själv. Han kunde inte förstå varför mannen inte ville bli hans vän.

Vi trodde att mötet skulle börja klockan tio, men vi blev istället inbjudna in i ett litet lerhus med sandgolv bredvid kyrkan där vi blev serverade potatisar och jordnötter (!). Klockan var nog snarare elva innan vi tog oss in i det pågående mötet.
Vår delaktighet var först att sjunga en svensk sång; Järpehags ”Glädje, glädje, glädje att tjäna Gud”. De blev glada av vårt försök att rappa oss igenom låten, så det blev ju lite lyckat. Sen framförde vi våra draman ”Jesus kommer på besök” och ”Everything”. Predikan av Astrid och Gunilla, och även en hel del väl valda ord av Henry, och Geoffrey och en rad andra som vi inte uppfattade namnet på. Före nattvarden fick de som ville gå fram och bekänna sina synder, i överensstämmelse med Paulus ordning. Något som vi sköter väldigt privat i Sverige. Mötet var liksom uppdelat i två delar, möte och nattvard. Det var väldigt fritt och prestigelöst och framför allt väldigt hjärtligt. Gunilla fick för svenskarnas del ta emot en gåva i form av en "riskastare". Mycket vacker!
Efteråt blev hela exchangeteamet bjudna på mat i samma lilla lerhus; Ugali, ris, kyckling, jordnötsblandning och böngryta. Richard gick en sväng till Geoffreys hus och träffade hans tre barn och fru. Geoffrey har en för oss fantastisk historia. Hans pappa är häxdoktor, och hans mamma blev frälst och då separerade de. Även barnen inklusive Geoffrey blev frälsta och pappan har skurit av all kontakt med sin familj och bor i en annan by.

Ömsesidigt tack och adjö, och åter till Nkinga. Nu sitter halva gänget och tittar på fotbolls VM med Jon och Emmy, och resten slappar framför datorerna. Det har varit varmare idag än tidigare, och jag tror nog att vi känner av det. Vi är ganska trötta. Zara försökte tillverka en hängstol av lite rep, ett träd och en handduk, men den brast. Hon fick nöja sig med en madrass i trädens skugga istället.

Djurrapport; Vi har blivit bitna lite här och där, Sandra på benet, jag i huvudet och Jonas på handen. Vi har sett några geckos, några dingos och några steklar.

Inatt är sista hela natten på Nkinga. Det rycker lite av hemlängtan, men vi hoppas få ut maximalt av den tid som är kvar.

Anne Catrine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar