söndag 27 juni 2010

26/6

Dagen började med session nr 3 I vårt projekt: Gender. Våra tanzanianska kollegor kom hem till oss precis som dagen innan och Kalle (Charles)tog till orda som ledare för just den samlingen. Sara skulle också leda, men hon kom sent, satte sig och såg väldigt sjuk ut, och gick också ganska snart. Förklaring: Malaria. Vår diskussion om gender tog ett par oväntade vändningar. Vi tror ju I Sverige att vi kommit ganska långt I jämlikhet, och drog fram det lilla finliret att få lika lön för lika arbete. Då fick vi veta att I Tanzania är lönerna precis lika vare sig det är män eller kvinnor som har jobbet. Det var överraskande. De har kommit längre åtminstone I den frågan. En annan bra sak att veta om Tanzania är att det är olagligt att hindra ett barn (flicka) från att gå I skolan genom att tvångsgifta henne med någon. Om det rapporteras så riskerar familjen straff. En som jobbar här som sjuksköterska berättade om att hon hade tagit emot en flicka som endast var 14 år och som skulle få barn. Hon hade blivit bortgift mot att familjen fick en ko. Vi tycker ju att en ko är ett simpelt pris för en flickas liv, men sanningen är att man försöker att få ner det regelrätta priset för en brud för att det inte ska vara så lockande utan att flickor ska få gå I skolan istället. Och det är ju förstås bra.

Sedan blev det lite tid att gå på lördagsmarknaden. Utbudet är ganska begränsat, men tyger är så rasande billigt att det är svårt att låta bli. Så vi fixade en del presenter. Klockan tre var det meningen att vi skulle närvara vid ett möte kallat “student joint mass”.
Efter mötet gick vi hem en liten stund och köpte lergodsprylar hand made from the very soil of Tabora district. Kvällen avslutades hemma hos Stella med god mat och en trevlig bönestund.
Anne Catrine

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar